Manipularea antenelor et company

Ca sa fim clar intelesi de la inceput, nu cred in conceptul de manipulare. Din ce-am inteles eu din cearta mediatica pe tema “cine manipuleaza mai mult(putin?)”, manipulare e atunci cand incerci sa-l convingi pe unul de ceva, dar ii aduci doar argumentele care iti sustin ideea. Si care e problema? Desi suntem invatati de mici ca nu e rau sa copiem la extemporal si ajungem sa terminam facultati pe casca(daca nu exista casca pe vremea ta, nu te exclude, adu-ti aminte de lucrarea din a III-a), cumva la maturitate constatam ca ar fi trebuit sa incepem fiecare examen cu lista de subiecte pe care nu le-am invatat. Sau poate, pe langa copiat, din copilarie am invatat ca nici ipocrit nu e rau sa fii.

Ce treaba au toate astea cu antenele sau macar cu company? Uite, eu n-am terminat facultatea, si de cand ma stiu sunt in sistemul de invatamant romanesc. Nu-mi pot imagina ceva sa nu aiba legatura cu scoala, fie si printr-o paralela.

Articolul asta vine in contextul dezvalurii prostiei celor de la RTV care dau stirile pe post inainte sa le verifice. Daca nu aveti chef sa cititi tot articolul, va spun eu pe scurt ce s-a intamplat. StireaZilei.ro au observat ca cineva incarca stirile lor pe saitul rtv imediat dupa ce le publica ei. Suparati fiind, au decis sa le faca o farsa celor de la rtv si au inventat o poveste despre cum Elan Schwartzenberger l-ar fi rapit pe Codrut Marta, iar Crin Antonescu e cumva in spatele trebii ăsteia. RTV a muscat precum carasul la balta. In opinia mea ceea ce au facut cei de la RTV nu e manipulare, ci dezinformare, caci au prezentat informatii absolut false, pe care nici ei nu le credeau adevarate avand o singura sursa. Acum ca cei de la Antena au pus manipulare in titlul despre RTV e manipulare pentru ca ei au extins termenul asta pentru a-l putea baga in titlu. Repet, nu vad nimic rau in asta, era normal sa faca asa, doar nu era sa scrie despre cum baiatul care prelua stirile avea salariu mic si n-a mai verificat stirea.

Scosul din context iarasi nu mi se pare o problema atat timp cat se pastreaza acelasi numar de negatii. Spre exemplu, fie textul original “Nu am furat, pentru ca nu sunt sarac, ci foarte bogat”. Daca extragi “Nu am furat”, “nu sunt sarac” sau “sunt[..]foarte bogat” e ok, daca pe de alta parte extragi “am furat, pentru ca[…]sunt sarac” nu mai e ok.

Apropo, et company nu inseamna trustul Intact Media, ci inseamna restul posturilor TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *