Trimble R8 Model 2 vs Leica GPS900 GPS System

Trimble R8-2

Un coleg m-a întrebat ce să-și ia între Trimble R8 Model 2 și Leica GPS900 GPS System.

Încă de la început vreau să menționez că e posibil sa fiu părtinitor în favoarea Trimble R8, pe care l-am folosit destul de mult. Opinia mea despre Leica GPS900 e formată pe baza a câteva utilizări și a altor recenzii.

Semnalul GNSS

Dacă intri pe http://www.trimble.com/trimbler8gnss.shtml o să ai senzația că Trimble R8 știe Galileo și poate recepționa semnal pe 220 de canale. Datasheet-ul de acolo se referă la Modelul 3. Modelul 2, cel din linkul din primul paragraf prinde semnal doar pe 72 de canale și nu știe Galileo, dar știe GPS și Glonass.Trimble R8 se bazează pe un chip Maxwell produs tot de Trimble. Consider că este un lucru bun că tot echipamentul e produs de aceeași companie. Nu e neapărat o regulă, dar echipamentele care sunt produse în întregime de o companie tind să funcționeze mai bine.

Leica GPS900 are 12 L1 + 12 L2 canale care ar trebui să-i fie suficiente având în vedere că e un sistem care șție doar GPS(fără Glonass). Chipul GPS utilizat de Leica GPS900 e produs de NovAtel, deci de o companie diferită. Atât Leica(din 2005) cât și NovAtel(din 2007) sunt deținute de Hexagon, o companie suedeză cu o vechime din 1975. Oricum, chiar dacă Leica, care nu mai e elvețiană demult, și NovAtel sunt ambele deținute de aceeași companie, sunt totuși companii diferite, deci Leica GPS900 nu e creat de un singur grup de ingineri.

Trimble R8 va avea întotdeauna mai mulți sateliți e câștigător detașat, dar sincer nu prea e corect să compari un sistem GNSS ca Trimble R8 cu unul GPS ca Leica GPS900 System.

Lucrul în RTK și utilizare generală

Trimble R8 se conectează prin bluetooth, de obicei la un TSC2, dar se poate conecta și la TSC3 sau TCU. Roverul poate veni cu modem GSM sau cu modem radio integrat în antenă. Eu îl prefer pe cel cu modem radio integrat, deoarece mă pot conecta la internet și prin controller. Controllerul are un port CFI și un port CFII, la care poți conecta un modem ca Enfora GSM/GPRS Compact Flash Card GSM0110 care intră în controller, nu se conectează prin cablu. O altă opțiune de conectare la internet prin GSM pentru a măsură în ROMPOS de exemplu este folosirea unui telefon mobil cu bluetooth. Controllerele Trimble au Bluetooth de clasă superioară și se pot conecta la mai multe dispozitive în același timp și conexiunea e bună chiar și la o distanță de ~7 metri. În concluzie roverul Trimble R8 e cable-free. Când îl cumperi, vine și cu niște cabluri cu care te poți conecta la controller, dar conexiunea prin bluetooth e atât de bună încât nu văd de ce ai face asta vreodată.

Sistemul din poză observ că include și un modem Trimble HPB450 External Radio pentru bază. Evident, acesta se conectează prin cabluri la receptorul utilizat ca și bază. Baza nu are nevoie de controller, poate fi preconfigurată astfel încât să înceapă să funcționeze de la apăsarea pe buton. Totuși având în vedere că de multe ori ai nevoie de setări diferite, preferi să setezi baza cu controllerul, apoi să o lași să funcționeze în continuare fără controller.

Leica GPS900 System se conectează deasemeni prin bluetooth la controller. Leica GPS900 vine standard cu un controller RX900, pentru care, din cunoștințele mele, nu există niciun modem GSM(deci nu poate primi corecții RTK prin internet, ex. ROMPOS). Oricum, sistemul prezentat în linkul din primul paragraf vine cu un modem radio făcut de compania Satel pentru Leica. Modemul radio se prinde la rover de același suport pe care se prinde și controllerul. Mie mi s-a părut incomod la utilizare, dar presupun că e o chestiune de deprindere.

Baza se conectează la același tip de modem radio și la o baterie externă printr-un cablu Y.

Având în vedere flexibilitatea de conexiuni de la Trimble R8 și imposibilitatea conectării la internet a Leica GPS900, Trimble R8 e clar câștigător.

Operare pe controller

Trimble R8 Model 2 vine de regulă cu un controller Trimble TSC2. Acesta, ca orice controller Trimble, are ca și sistem de operare Windows Mobile. TSC2 are ca și software de lucru pentru măsurători Trimble Survey Controller Software(de unde și denumirea de TSC). Mie mi se pare foarte ușor de utilizat și are avantajul de a fi același software ca și cel de pe stațiile totale Trimble. Se pot adăuga ortofotoplanuri pe fundal, dar având în vedere memoria RAM destul de scăzută, merge destul de greu cu ortofotoplanuri pe fundal. Dacă vrei să trasezi cu ortofotoplanuri pe fundal, merită să investești în TSC3.

Avantajul de a avea un sistem de operare atât de cunoscut ca Windows Mobile e că poți instala orice aplicație de Windows Mobile pe TSC2. Poți trimite/primi mailuri direct de pe el(coordonate uitate la birou, etc). În principiu poți face orice poți face pe un smartphone. În plus, dacă nu-ți place softul Trimble, poți instala pe el bine-cunoscutul soft de măsurare Carlson-SurvCE produs de compania americană Carlson.

Leica GPS900 vine standard cu controller RX900. RX900 are un sistem de operare propriu, deci extensibilitatea depinde direct de actualizările de soft ale Leica. RX900 nu e color, deci evident nu se pot pune ortofotoplanuri pe fundal, dar există și varianta RX900c, care e color și despre care nu știu dacă suportă ortofotoplanuri pe fundal. Nu am lucrat foarte mult în soft, mie mi s-a părut greoi de utilizat, dar cred că e o chestiune de deprindere.

Cel mai ușor soft e întotdeauna cel pe care îl știi deja. Presupun că dacă ești învățat cu softul Leica, ți se va părea greoi cel de la Trimble, și invers. Totușî având în vedere extensibilitatea TSC2 mulțumită sistemului de operare Windows Mobile, nu pot decât să declar câștigător și la categoria asta tot Trimble R8 Model 2.

Baterie

Trimble R8 vine cu o baterie de 2,4 Ah și promite pentru bateria internă 6 ore pentru rover în RTK radio și 4 ore pentru bază în RTK Radio și tot 4 ore pentru varianta cu modem GSM intern. Cel din linkul de mai sus e varianta cu modem radio intern, adică aceeași variantă cu care am lucrat și eu. Dacă se măsoară în RTK prin internet(ex ROMPOS), receptorul va consuma mai puțină baterie, deci pote să țină chiar și 8 ore. Totuși controllerul va consuma mai multă baterie dacă se va folosi un modem intern în controller(Enfora), respectiv bateria telefonului mai intră în calcul dacă se face conexiunea prin telefon. Deci utilizarea Trimble R8 în ROMPOS depinde de 3 baterii:

– a receptorului, care ține peste 6 ore

– a controllerului, care ține și el peste 6 ore

– eventual a telefonului de conectare, care sigur nu ține 6 ore cu bluetooth și conexiune de date permanentă

Leica GPS900 vine cu o baterie de 1,9Ah și promite pentru bateria internă 5 ore pentru receptor și 8 ore pentru controller.

Trimble R8 Model 2 are și la categoria asta avantaj, dar doar cu puțin, față de Leica GPS900. Având în vedere că ambele sisteme vin cu baterii mici și ușoare de rezervă care se schimbă foarte ușor, deci permit utilizarea o zi întregă de lucru, putem considera că este egalitate la această categorie.

Greutate

Trimble R8=3,7 kg pe jalon cu tot cu jalon

Leica GPS900=3,5 kg pe jalon cu tot cu jalon

Ușor avantaj pentru Leica. Cele 200g chiar contează pentru o zi întregă de muncă.

Preț

Distribuitorul din linkul de mai sus le promovează ca fiind produse noi, nu la mâna a doua. Mie mi se pare un pic bizar, având în vedere că sunt modele vechi. Totuși e posibil să mai fi avut pe stoc și să încerce să scape de ele, mai ales acum cu lansarea noului Trimble R10, despre care am scris primele impresii(articol în engleză – când voi fi scris un articol în română voi actualiza). În linkurile de la început sunt prezentate următoarele prețuri

Trimble R8 model 2=7500$

Leica GPS900=5500$

Raportul performanță+opțiuni/preț, cred că e aproximativ același, poate Leica GPS900 are un ușor dezavantaj, dar asta doar pentru că cei de la chan-surveying.com oferă un preț foarte mic, din punctul meu de vedere, pentru Trimble R8 model 2.

Concluzie

După cum am mai spus, nu prea e corectă o comparație între un sistem GNSS ca Trimble R8 și un sistem doar-GPS ca Leica GPS900. Totuși prețul competitiv pe care îl oferă chan-surveying.com pentru Trimble R8, permite o astfel de comparație. Trimble R8 Model 2 va prinde întotdeauna mai mulți sateliți, controllerul Trimble TSC2 permite instalarea multor softuri și chiar și prețul raportat la ce știe să facă e ceva mai bun față de contra-candidatul Leica GPS900, deci dacă aș avea 7500$ de cheltuit pe un sistem de măsurare cu sateliți, clar aș cumpăra Trimble R8. Trebuie avut în vedere totuși că Chan-Surveying trimit din SUA, deci la cei 7500$ se adaugă TVA-ul de 24%, deci ajungem la 9300$. Chan-Surveying zic că oferă transport gratuit chiar și în România, dar oricum cei de la vamă uneori interpretează astfel de transporturi ca fiind import, deci e posibil să se plătească și alte taxe.Leica GPS900

Trimble R8-2
câștigător

O comparație corectă ar fi fost Trimble R8 vs Leica Viva GNSS, poate pe viitor o voi face și pe aceasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *